6219 poze   279074 vizite
Albume
0 DIVERSE   Anul 2019 - 2020   Biserica de marmura   Naivitati din Piata Universitatii   Riusor   Sacarimb-Zona climaterica   Straja   Tebea- Avram Iancu - 2016   Toamna Cugireana1 ANUL 2014- 2017   Amelanchier lamarchi- Pom de stafide   Annona cherimola   Arborele vietii- Moringa oleifera   Banan   Bananier pitic   Burete vegetal-Lufa   Citrus maxima Honey pomelo   Citrus mitis pitic Calamondin   Dafin   Flori de gradina 2014   Flori de gradina 2015-2018   Flori de gradina 2019   Ginkgo Biloba   Glicina-Wisteria   Guava - PSIDIUM GUAJAVA   Guava- Psidium cattleyanum   Gutui japonez   Kiwi Hayward   Kiwi Issai   Kiwi Jenny   Kiwi Ken s red   Kurrajong   Lavanda - Lavandula augustifolia   Lonicera kamtschatica   Loquat- Eriobotrya japonica   Menta argentiniana   Ornamentalii   Passiflora caerulea   Passiflora eludis- Maracuya   Paulownia Tomentosa 2014-2016   Pistacia vera - Fistic   Pom de stafide   Rodiu   Roscovul-Ceratonia siligua   Smochinii 2014 - 2019   Solanum Pseudocapsicum   Tamarillo   Trandafiri   Trandafiri de dulceata   Undeva in Romania   Ziziphus jujuba1 MAI 2011 COPILARESC2 BIANCA SI LUNA2 GP si UAM3 ANANAS3 ARBUSTI FRUCTIFERI SI ORNAMENTALI3 AVOCADO- PERSEA AMERICANA3 BRUGMANSIA3 FLORI DE CAMERA3 KOELREUTERIA PANICULATA3 PAULOWNIA TOMENTOSA 20133 PHYSALIS PERUVIANA3 RODIU 20133 SMOCHINI 20134 ARTA POPULARA4 CARUTE SI OBIECTE VECHI4 GOBLENURI4 ICOANE4 IMAGINATIE4 RETRO MUZICA4 SOBE DE TUCI4 STICLE PLINE5 AUR AUR AUR SI NU NUMAI5 CETATEA DEVEI RENOVATA7 CERUL SI ASTRII7 GIZE INSECTE BROTACEI8 LOCURI INCINTATOARE   Casa memoriala CRISAN   Cetati dacice   Dupapiatra   Manastirea CRISAN   Manastirea PRISLOP   Sarmisegetusa Regia   Schitul Sfintul Nectarie8 PASTEL8 PRIN TARA MOTILOR8 TRANSALPINA9 ACROBATIE AERIANA9 CUIBUSOR DE NEBUNII9 MAR INFLORIT IN OCTOMBRIE

membru din 11 februarie 2010

Biserica de marmura

In TINUTUL PADURENILOR, in satul ALUN exista o biserica unica in Romania si a doua in Europa, unicitatea ei consta in faptul ca este construita in totalitate din Marmura. Totul a fost posibil datorita carierei de marmura aflata la marginea satului, dar mai ales preotului de la acea vreme si nu in ultimul rind SATENILOR, care prim mijloace propri aduceau blocurile de marmura si puneau umarul la ridicare lacasului de cult(in acea vreme ne se primeau BANI DE LA BUGET) Marmura isi face simtita prezenta cu mult inainte de a se vedea turnurile biserici, deoarece drumul de acces este pietruit cu marmura pe o distanta de circca 1500 metri- nu am mai vazut si nu am mai auzit de un asemenea drum. Zona este MIRIFICA, peisajele sunt superbe si cu toate acestea zona este una uitata de lume. Cu ani in urma in perioada "EPOCII DE AUR" satul era unul, cum rar se mai vedea in tinutul padurenilor, cu oameni gospodari, harnici ,muncitori, cu dragoste pentru locul de bastina, marturie stau casele impunatoare, poate prea mari pentru un satuc indepartat, dar oamenii aveau sursa de cistig, era CARIERA DE MARMURA, din a carei pintece au fost scoase in jur de 80 % din blocurile de marmura care s-au folosit la grandioasa CASA A POPORULUI. Toate aceste case sunt acum in PARAGINA. Dupa 1990 prin grija unora cariera s-a inchis, iar oamenii ramasi fara piinea cea de toate zilele si cu sanatatea subrezita, s-au tras inspre HUNEDOARA. Am inteles ca in sat mai sunt doar 3 case locuite( am stat de vorba cu doi dintre sateni si acestia locuitori ocazionali in perioada de vara.) Scoala o fosta cladire impresionanta cu etaj, singura din zona care dispunea si de internat, acum este o ruina ,doar zidurie mai stau marturie. Falnicele case cu ziduri de marmura sau soclu de marmura, acum sunt napadite de buruieni si boscheti, se vad doar acoperisurile care pling dupa fostii locatari.
PERLA DE MARMURA.
PERLA DE MARMURA.
Drumul de acces in sat este pietruit......
Drumul de acces in sat este pietruit......
pe o distanta de 1500 metri, cu marmura.
pe o distanta de 1500 metri, cu marmura.
Un zid de sprijin de marmura.
Un zid de sprijin de marmura.
O biserica unica, intr-un sat parasit.
O biserica unica, intr-un sat parasit.
Mestesugul zidariei ridicat la rang de arta.
Mestesugul zidariei ridicat la rang de arta.

Comentarii album • 19
doinabacau 29 septembrie 2020  
O perla construita de inimi de aur...
Raportează
gainisicocosi 5 octombrie 2020  
Marmura era aproape, e aceiasi marmura care s-a folosit si la casa poporului.
Raportează
doinabacau 6 octombrie 2020  
Multumiri,n-am avut idee!
Raportează
dademy 21 februarie 2018  
Cunosc pe cineva care are un site cu promovarea turismului din Romania si as putea sa-i dau o idee despre acest loc sa publice un articol
Raportează
dademy 21 februarie 2018  
Un loc mirific si din pacate parasit. Trist ca nu stim sa pretuim ceea ce avem, ne indreptam atentia spre altceva, migram in strainatate in concedii in loc sa ne bucuram de bogatiile si frumusetile tarii noastre.
Raportează
gainisicocosi 21 februarie 2018  
Noroc bun
Am foarte multe fotografi facute in aceasta locatie si pe cum le sortez o sa le postez, inclusiv casele parasite din sat.
Raportează
mihaita 20 februarie 2018  
De ce satul este parasit ? E un sat izolat si au plecat oamenii in alte tari?
Raportează
gainisicocosi 21 februarie 2018  
Noroc bun
Inainte de 1989 a fost un sat bogat ,dovada stau casele care acum sunt parasite.Aici era cariera de marmura din care s-a extras marmura ce impodobeste PALATUL PARLAMENTULUI. Dupa 89 cariera s-a inchis, oamenii au ramas fara locuri de munca, asa ca s-au retras la oras.
Raportează
Fermagrama 19 februarie 2018  
E mai mult decât o construcție minunata , transmite putere si liniște , ceva special
Raportează
gainisicocosi 19 februarie 2018  
NOROC BUN
O MINUNATIE UNICA, CE ARE ACEIASI SURSA, CA SI PALATUL PARLAMENTULUI.
Raportează
deliamirela 19 februarie 2018  
Foarte frumos !
Tinutul Padurenilor este un adevarat tinut de poveste...!
Raportează
eugenemeric 17 mai 2018  
Felicitari pentru articol!
Daca ascultam putin cu sufletul putem auzi glasul unic al lui Dragan Muntean a carui troita este din marmura aceluiasi loc.
youtu.be/sSTaamQFRtU
Raportează
gainisicocosi 21 mai 2018  
NOROC BUN
O zona minunata, din pacate mai putin promovata si cunoscuta.
Raportează
gainisicocosi 19 februarie 2018  
Noroc bun
Dar putin cunoscut.
Raportează
FELICITA 18 februarie 2018  
Interesant.
Raportează
gainisicocosi 19 februarie 2018  
Noroc bun
Unic si necunoscut.
Raportează
FELICITA 19 februarie 2018  
Pacat ca nu se ocupa nimeni de publicitatea ei!
Raportează
gainisicocosi 19 februarie 2018  
NOROC BUN
DOAR 2 MAICUTE SE INGRIJESC DE ACEST UNICAT.
Raportează
FELICITA 20 februarie 2018  
Totusi este bine ca se ingrijeste cineva.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.